Επαναφορτιζόμενες Μπαταρίες - Ηλεκτρικά Οχήματα
Επαναφορτιζόμενες Μπαταρίες - Ηλεκτρικά Οχήματα

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΚΡΙΣΙΣ…"

Θεατρική παράσταση "Κρίσις…"
Διεύθυνση: 
Αγίας Κυριακής 29, Χανιά
Περιοχή: 
Χανιά
Ημερομηνία: 
Σάβ, 30/01/2016
Ημερομηνία: 
Κυρ, 31/01/2016
Ώρα: 
21:00
Τηλέφωνο: 
2821045585, 6972694294
Email: 
oxonouevents@yahoo.gr
Είσοδος: 
Κανονικό: 10 ευρώ Φοιτητές, Άνεργοι 6 ευρώ, Συνιστάται η τηλεφωνική κράτηση θέσης
Κατηγορία: 
Τέχνες

"Κρίσις…" με τον Βαγγέλη Λιοδάκη και τον Βασίλη Πετροδασκαλάκη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αρκάδιου Λευκού σε θεατρική διασκευή Αντώνη Παπαϊωάννου και σκηνοθεσία Τόνιας Σταυροπούλου.

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μυθιστορήματα, ενός ξεχασμένου σήμερα λογοτέχνη, η "Κρίσις…" του Αρκάδιου Λευκού, επίκαιρο όσο ποτέ, παίρνει θεατρική μορφή μέσα από μια ενδιαφέρουσα προσωπική ερμηνεία του Βαγγέλη Λιοδάκη.

Το μυθιστόρημα, ένα σκληρό, μαύρο και σαρκαστικό αφήγημα κυκλοφόρησε το 1934 σε εποχή οικονομικής κρίσης και ξάφνιασε τους λογοτεχνικούς κύκλους για το εντελώς προσωπικό ύφος του συγγραφέα. Αναφέρεται σ' έναν μισθοσυντήρητο υπάλληλο, ο οποίος σε πρώτο πρόσωπο διεκτραγωδεί και σαρκάζει την τραγική του οικονομική κατάσταση, αλλά καυτηριάζει και όσους ζουν πλουσιοπάροχα επειδή είχαν το θάρρος να κλέψουν δημόσιο χρήμα. Όπως και τώρα έτσι και τότε, η Κρίση, είχε σχεδόν τις ίδιες αιτίες, αλλά δεν ήταν και ίδια για όλους.

Η έλλειψη λυρικών στοιχείων, η αμεσότητα στην αφήγηση, η τόλμη για εκμυστήρευση ακραίων καταστάσεων, ο απόλυτος ρεαλισμός, συνθέτουν ένα κείμενο ζωντανό, με δυνατές συγκινήσεις, πικρές αλήθειες και πολύ χιούμορ και σαρκασμό. 

Σημαντική παρουσία στην παράσταση αποτελεί η ζωντανή συμμετοχή του μουσικού Βασίλη Πετροδασκαλάκη που θα συνεισφέρει με το μπουζούκι και τη φωνή του ένα μουσικό κλίμα - σχόλιο της εποχής- μέσα από σπάνια παλιά τραγούδια που επιλέγει ο Θανάσης Βαλάσκας.

Το μυθιστόρημα εξαντλημένο και σπάνιο πια σήμερα έχει γνωρίσει τρεις επιτυχημένες εκδόσεις και αποτελεί σημείο αναφοράς πληθώρας κριτικών και μελετητών της λογοτεχνίας, μέσα στα χρόνια.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Αρκάδιος Λευκός
Θεατρική Διασκευή: Αντώνης Παπαϊωάννου
Σκηνοθεσία: Τόνια Σταυροπούλου
Ερμηνεία: Βαγγέλης Λιοδάκης
Μουσική Ερμηνεία: Βασίλης Πετροδασκαλάκης
Μουσική Επιμέλεια: Θανάσης Βαλάσκας
Επιμέλεια Σκηνικού Χώρου: Νίκος Κασαπάκης
Επιμέλεια Κίνησης: Δημήτρης Ράϊκος
Κοστούμια: Έλενα Βαρδαβά
Σχεδιασμός Φωτισμού: Χάρης Δάλλας
Φωτογράφηση: Act&Art Productions - Μαρίτα Παπαδάκη
Ιδέα Αφίσας: Νίκος Οικονομέας

www.facebook.com/crisis.2015

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του. 
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς. Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος "Κρίσις…" στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.
Ο Αρκάδιος Λευκός τοποθετείται χρονικά στο χώρο της πεζογραφίας της Γενιάς του Τριάντα και το σύνολο του πεζογραφικού του έργου κινείται θεματικά γύρω από τη ζωή περιθωριακών ανθρώπινων τύπων με στοιχεία κοινωνικού προβληματισμού.
Ένα "τραγικό προσωπικό ημερολόγιο" ονομάζει τα έργα του Αρκάδιου Λευκού ο Λεωνίδας Χρηστάκης και τον ίδιο τον Λευκό, περίπτωση οικειοθελούς απομόνωσης, αφού ήταν επίμονος εχθρός της δημοσιότητας.

Οι πρωταγωνιστές - Σύντομα Βιογραφικά

Ο Βαγγέλης Λιοδάκης παρακολούθησε τα μαθήματα του Θεατρικού Εργαστηρίου «Κύτταρο». Στη συνέχεια, τελείωσε με υποτροφία την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Ωδείο Αθηνών». Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια του Ryszard Cieslak της σχολής Grotowski, για το σωματικό θέατρο. Έχει πάρει μέρος σε πάνω από 40 θεατρικές παραστάσεις σε έργα κλασικού ρεπερτορίου, αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας, σύγχρονου ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, παιδικού θεάτρου, σε παραστάσεις θεάτρου δρόμου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε μουσικές παραστάσεις και performances με καταξιωμένους σκηνοθέτες. Έχει συνεργαστεί με τα ΔΗΠΕΘΕ: Ρούμελης, Ρόδου, Πάτρας, Καβάλας, Ιωαννίνων, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, με το Δημοτικό Θέατρο Ρεθύμνου και με πλήθος θεατρικών ομάδων, σε δύο εκ των οποίων υπήρξε συνιδρυτής. Επίσης έχει πάρει μέρος σε παραστάσεις θεάτρου για το ραδιόφωνο και σε αναλόγια. Έχει πρωταγωνιστήσει σε βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, σε τηλεταινίες, τηλεοπτικές σειρές και διαφημίσεις σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. 

Ο Βασίλης Πετροδασκαλάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός στην Πολυτεχνική σχολή του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως συγκοινωνιολόγος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Με τη μουσική ασχολείται από τα φοιτητικά χρόνια τραγουδώντας και παίζοντας μπαγλαμά, μαντολίνο και στη συνέχεια λαούτο, ταμπουρά και μπουζούκι με συμμετοχές σε πολλά λαϊκά-παραδοσιακά σχήματα. Είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος “Μεσόγειος” μαζί με τον Παντελή Παυλίδη και τον Σταύρο Βούρβαχη.
Έχει συνεργαστεί με τους συνθέτες Λευτέρη Αερόπουλο και Ηλία Παπαδόπουλο, έχει συμμετάσχει σε δύο δισκογραφικές δουλειές “Ταμπαχανιώτικα” και “Ανατολικός Άνεμος” του Λάμπη Ξυλούρη, και έχει συνεργαστεί με πλήθος άλλων λαϊκών μουσικών.

Σαββάτο 30 & Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 21.00
Στούντιο “Όξω Νου”
Ταμπακαριά, Χανιά
Τηλέφωνο: 28210 45585, 6972 694294
Τιμή Εισιτηρίου: 10 ευρώ, Φοιτητικό-Ανέργων: 6 ευρώ
Συνιστάται η τηλεφωνική κράτηση θέσεως.

Αγ.Κυριακής 29, Χαλέπα – Χανιά
τηλ: 28210 45585, 6972694294
e-mail: oxonouevents@yahoo.gr
facebook: Στούντιο "όξω νού"

Χάρτης: 
Javascript is required to view this map.
Επαναφορτιζόμενες Μπαταρίες - Ηλεκτρικά Οχήματα
Επαναφορτιζόμενες Μπαταρίες - Ηλεκτρικά Οχήματα