ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΚΩΜΩΔΙΑ: ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΗ"
Μετά τα τρία πρώτα βραβεία που απέσπασε στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου της Ιεράπετρας και μετά από απαίτηση πολλών θεατών από το Ρέθυμνο που δεν είχαν καταφέρει να δουν το πρωτοποριακό έργο του Καζαντζάκη στην πρώτη σειρά παραστάσεων το Φεβρουάριο, η ομάδα "Αντίβαρο" παρουσιάζει και πάλι τη φετινή δουλειά της στο Ρέθυμνο, στο Σπίτι του Πολιτισμού, για δυο μόνο βραδιές το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στις 21:00.
Το άγνωστο έργο του μεγάλου κρητικού δραματουργού που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιλέχτηκε σαν εναρκτήριο της ομάδας για να δείξει τον ερευνητικό πειραματικό χαρακτήρα που φιλοδοξεί να διατηρήσει και στη συνέχεια. Γραμμένο γύρω στα 1908, όταν ο Καζαντζάκης ήταν ακόμα φοιτητής στην Αθήνα, θεωρείται το πιο πρωτοποριακό και ρηξικέλευθο θεατρικό του. Παρουσιάζοντας έντονες ομοιότητες με δυο από τα σημαντικότερα μεταπολεμικά ευρωπαϊκά πρωτοποριακά δράματα, το Κεκλεισμένων των Θυρών του Ζαν Πωλ Σαρτ και το Περιμένοντας τον Γκοντό του Σάμιουελ Μπέκετ, το έργο εντυπωσιάζει όχι μόνο για την πρωτοπόρα γραφή του αλλά και για το χρόνο της συγγραφής του, αφού ο Καζαντζάκης προηγείται αρκετές δεκαετίες από τους δυο ευρωπαίους ομοτέχνους του. Στο έργο αυτό της νεότητας του Καζαντζάκη συναντά κανείς πολλές από τις ιδέες που ο μεγάλος λογοτέχνης και διανοητής θα αναπτύξει περισσότερο στα μετέπειτα μεγάλα του κείμενα.
Η παράσταση απέσπασε τα βραβεία πρωτότυπης μουσικής (Στέλιος Ζουμαδάκης), χορογραφίας (Ειρήνη Μοσχάκη) και φωτισμών (Γιώργος Πριναράκης), ενώ ψηφίστηκε ως τρίτη καλύτερη παράσταση του Φεστιβάλ Ιεράπετρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν κατά την τελετή λήξης. Η διάκριση στους συγκεκριμένους τομείς δείχνει και την επιμονή της Ομάδας "Αντίβαρο" σε μια ειδική, ξεχωριστή θεατρική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε για να υπηρετηθεί ειδικά το πρωτοποριακό έργο του Νίκου Καζαντζάκη, "Κωμωδία: τραγωδία μονόπρακτη", που παρουσιάζει το Σαββατοκύριακο. Την ίδια ατμόσφαιρα θα προσπαθήσει να διατηρήσει και στις τελευταίες της παραστάσεις στο Σπίτι του Πολιτισμού, αναδιαμορφώνοντας τη σχέση ηθοποιών-κοινού.
Παίζουν: Σπύρος Αλυσανδράτος, Κατερίνα Απλαδά, Δημήτρης Βαρελάς, Στέλιος Ζουμαδάκης, Ευθύμης Καρουζάκης, Βασιλική Μάρκου, Ειρήνη Μοσχάκη, Γιώργος Σηφακάκης, Βασίλης Σταματάκης, Γιάννης Χατζηβασιλείου
Πρωτότυπη μουσική: Στέλιος Ζουμαδάκης
Χορογραφία: Ειρήνη Μοσχάκη
Φωτισμοί: Γιώργος Πριναράκης
Σκηνοθεσία: Μανώλης Σειραγάκης