EVOLUTION OR REVOLUTION - ΔΑΡΒΙΝΙΚΕΣ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Δυο «Κάρολοι» συγκαταλέγονται αναμφισβήτητα μεταξύ των μέγιστων διανοητών του 19ου αιώνα. Ο ένας, ο Δαρβίνος, αποκρυπτογράφησε την λειτουργία της ζωής και ο άλλος, ο Μαρξ, θεμελίωσε τον «διαλεκτικό υλισμό» στην οικονομία και στην ιστορία.
Ο πρώτος συνάντησε την αντίδραση του «πνευματικού» και ο δεύτερος του «οικονομικού» κατεστημένου. Οι θεωρίες του Δαρβίνου ένωσαν και έβαλαν πάνω σε επιστημονικά θεμέλια όλες τις επιστήμες της ζωής. Οι θεωρίες του Μαρξ επηρέασαν όλο το φάσμα των κοινωνικών επιστημών. Και οι δυο κοσμοθεωρίες είναι μεγαλοφυείς στη σύλληψή τους.
Και οι δυο αποτελούν ιστορικές και πληθυσμιακές ερμηνείες: το άτομο είναι η μονάδα δράσης, αλλά αυτό που εξελίσσεται είναι ο πληθυσμός: τα είδη στη περίπτωση του Δαρβίνου, οι κοινωνίες στην περίπτωση του Μαρξ. Πόσο μακριά μπορεί να μας πάει αυτή η κοινή θεμελίωση της «εξέλιξης» (evolution) και της «επανάστασης» (revolution);
Μήπως στην πορεία τα δυο οικοδομήματα απέκτησαν χαρακτηριστικά που στα μάτια πολλών φαντάζουν ως ριζικές (ακόμα και αγεφύρωτες) διαφορές;
Στα θέματα αυτά θα αναφερθούν ο Δημήτρης Πουλής, μηχανικός, καθηγητής εφαρμογών στο Τμήμα Ηλεκτρολογίας ΤΕΙ Κρήτης και ο Πέτρος Λυμπεράκης, Βιολόγος και έφορος Συλλογών Σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Στις Δαρβινικές Δευτέρες ένα θέμα με ευρύ και διαχρονικό ενδιαφέρον αναπτύσσεται με τρόπο που δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις.
Οι συναντήσεις αρχίζουν με τις εισηγήσεις και ακολουθεί ευρύτατη συζήτηση με συμμετοχή του ακροατηρίου.