Επαναφορτιζόμενες Μπαταρίες - Ηλεκτρικά Οχήματα
Επαναφορτιζόμενες Μπαταρίες - Ηλεκτρικά Οχήματα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ "ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ"

Διεθνής έκθεση εικαστικών "Κοινός ΤΟΠΟΣ"
Διεθνής έκθεση εικαστικών "Κοινός ΤΟΠΟΣ"
Διεύθυνση: 
Π. Κορωναίου και Σμύρνης
Περιοχή: 
Ρέθυμνο
Ημερομηνία: 
Δευ, 04/07/2016 - Κυρ, 17/07/2016
Ώρα: 
Δεν υπάρχουν πληροφορίες
Είσοδος: 
Δεν υπάρχουν πληροφορίες
Κατηγορία: 
Εκθέσεις

Η Εικαστική Ομάδα TeeToTuM και ο Σύλλογος καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης κατARTι διοργανώνουν Διεθνή Έκθεση με θέμα Κοινός Τόπος (Common Ground).

Κοινός Τόπος. Ο σύγχρονος κόσμος παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα δυαδικότητα καθώς μοιάζει να συρρικνώνεται παραμένοντας αχανής την ίδια στιγμή. Η ανθρώπινη κινητικότητα από τόπο σε τόπο και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, διαμορφώνουν τις κατάλληλες συνθήκες για αυτή την κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι όμως ξεριζώνονται βίαια από τις ρίζες τους, ενώ άλλοι αναγκάζονται να μετακινηθούν σε διαφορετική χώρα σε αναζήτηση ασύλου με την προσδοκία καλύτερης ζωής. Ένας κοινός τόπος υπάρχει βαθιά θαμμένος στο κέντρο κάθε σύγκρουσής. Ένας τόπος αρμονικής (δυστυχώς όχι πάντα) συμβίωσης και συνύπαρξης σε ξένο περιβάλλον.

Τι μπορεί να αποτελεί κοινό τόπο;
Η παιδική ηλικία, ο πόνος, ο έρωτας, ο θάνατος. Εμπειρίες που αποδεικνύονται παραπλήσιες ή και συχνά όμοιες, ανεξάρτητα από την καταγωγή ενός ανθρώπου, και ουσιαστικά υφαίνουν δεσμούς ορατούς και αόρατους μεταξύ μας.
Η πλατεία του χωριού, ένας τόπος κοινός για όλους τους κατοίκους απετέλεσε στο παρελθόν τόπο συνάντησης και διευθέτησης προβληματικών καταστάσεων. Τι αποτελεί σήμερα για τον σύγχρονο κάτοικο της πόλης αλλά και της υπαίθρου αυτό τον κοινό τόπο; Συνεχίζει να υπάρχει; Υπάρχει άραγε η ανάγκη αυτή και πως εκφράζεται;
Παρατηρούμε τις συγκεντρώσεις των μεταναστών στα πάρκα των πόλεων όπου ψάχνουν να βρουν πρόσωπα γνώριμα και ήχους γνωστούς. Η ανακάλυψη ενός κοινού τόπου δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας και ζεστασιάς οδηγώντας τους συμμετέχοντες στον σεβασμό ακόμη και στην φιλία. 
Σ' αυτόν τον κοινό τόπο όμως συχνά εμφανίζονται και οι αντιπαραθέσεις των ανθρώπων, η διάσταση των απόψεών τους και ανοίγεται η ευκαιρία της συζήτησης, της διαβούλευσης. 
Επιβάλλεται σήμερα τα κοινωνικά εμπόδια να πάψουν να υφίστανται σε ένα κόσμο που συνέχεια αλλάζει η προσπάθεια συνεκτικότητας να γίνει ισχυρότερη ώστε να αποτελεί στήριξη για τον συνάνθρωπο.
Ο κοινός τόπος προϋποθέτει, άσχετα από τα προσωπικά μας πιστεύω, ότι μπορούμε να μοιραστούμε ένα κοινό ενδιαφέρον για την ατομική και την κοινωνική ανάπτυξη, ότι έχουμε την θέληση και πνεύμα δεκτικό να ακούσουμε, να αναθεωρήσουμε, να συνεισφέρουμε και να δημιουργήσουμε εν τέλει μια νέα πραγματικότητα.
Η γη άλλωστε είναι ο κοινός τόπος για αμοιβαία κατανόηση, συνύπαρξη, ανεκτικότητα.
Η τέχνη ως παγκόσμια ανθρώπινη έκφραση μπορεί να εκπληρώσει πολλαπλούς ρόλους και παρά τις τοπικές διαφοροποιήσεις τα ουσιαστικά κοινά υπερτερούν με αποτέλεσμα την καλλιέργεια της συλλογικής συνείδησης και την εμβάθυνση της συμμετοχικής δράσης.
Με ποιόν τρόπο λοιπόν μπορεί ένας δημιουργός να αντιμετωπίσει αυτή την ιδέα, να εκφράσει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κοινό τόπο και ίσως τελικά να αναδείξει πολλαπλάσιους τόπους κοινούς σε όλους μας; 
Μέσα από αυτή την έκθεση θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τους κοινούς τόπους όλων μας!

Συμμετέχουν (αλφαβητικά): Έρη Αγρίου (χαρακτική), Γεωργία Γρηγοριάδου (Χαρακτική / φωτογραφία), Ματθαίος Γιαννούτσος (γλυπτική), Αικατερίνη Γιαβρίδη (ζωγραφική), Αρίστος Γρηγοριάδης (φωτογραφία), Λίλια Διαμαντοπούλου (κατασκευή), Στέλλα Δρυγιαννάκη (γλυπτική), Κάλλη Καραδάκη (ζωγραφική), Στέλιος Καλογεράκης (ζωγραφική -φωτογραφία), Κωνσταντίνος Καλφούντζος (ζωγραφική – χαρακτική), Μανώλης Κουφογιαννάκης (φωτογραφία), Πέννυ Κορρέ (ζωγραφική – κατασκευή), Ειρήνη Μπάκα (ζωγραφική), Γιώργος Πετράκης (φωτογραφία) ,Γιώργος Πολίτης (ζωγραφική), Αλέκα Τσιρώνη (φωτογραφία), Αλεξάνδρα Τσιτσιντά (ζωγραφική – χαρακτική),Μ αρία Τσουκνάκη (κατασκευή –εγκατάσταση), Ελευθερία Τσουκνάκη (φωτογραφία), Φωτεινή Χαμηδιελή (ζωγραφική), Βασιλική Χαρατσή (ζωγραφική), Guadalupe Victorica (χαρακτική), Xavier Masero (ζωγραφική – κατασκευές), Bianca Tangande (αντικείμενο- performance), Noriko Yida (κατασκευή) και η Κωσταντίνα Γιασεμίδου από την ομάδα nomadesartcore:βιωματικό εργαστήρι παραστατικών τεχνών

Στον Ναό της Αγ.Σοφίας στο Ρέθυμνο από τις 4 ως τις 17 Ιουλίου 2016.

Εγκαίνια : Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016 στις 19.30 (την μέρα των εγκαινίων θα γίνει performance από την Αλεξάντρα Τσιτσιντά με αφορμή το έργο της)

Με την υποστήριξη της 28ης εφορείας αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

Η έκθεση θα μεταφερθεί στην αίθουσα εκθέσεων του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ στην Θεσσαλονίκη από τις 14 Οκτ. ως τις 11 Νοεμβρίου και στη συνέχεια στην Βέροια

Χάρτης: 
Javascript is required to view this map.
Επαναφορτιζόμενες Μπαταρίες - Ηλεκτρικά Οχήματα
Επαναφορτιζόμενες Μπαταρίες - Ηλεκτρικά Οχήματα